Voiko mies ja nainen olla vain ystäviä?

Ennen reissua Jenkkeihin latasin Spotify:sta löytyvän Matthew Husseyn podcastin ''Love life''. Siinä 14 tunnin lennolla olikin sitten sopivasti aikaa kuunnella kyseisiä noin viiden minuutin mittaisia jaksoja ja yksi nousi tällä kertaa ylitse muiden: ''Can men and women be just friends?''.

Kyseinen kysymys on esitetty minulle useaan kertaan eri muodoissa - ''Voiko mies ja nainen olla vain ystäviä?'' - toisinaan kysymysmuoto on jätetty kokonaan pois ja todettu faktana, ettei asetelma voi yksinkertaisesti toimia. Teeman ympäriltä olenkin päässyt käymään erittäin antoisia keskusteluja. Palaan vielä aiemmin mainitsemaani podcast-jaksoon, mutta ennen sitä haluan vastata teille kysymyksiin ''Miksi?'' ja ''Miten?''.

Miksi?
Ihan alkuun lyön pari faktaa pöytään, ennen kuin kukaan menee tuomitsemaan puheitani yleistykseksi. Oma kaveripiirini koostuu hiukan suuremmalta osin miehistä, mutta paras ystäväni on nainen. Miehissä ja naisissa on keskenään eroja, mutta toki eroja löytyy myös molempien sukupuolien sisältä - en siis todella halua liikaa yleistää kummankaan sukupuolen ominaisuuksia. Mielestäni on enemmän kuin ok että täältä löytyy niin vahvoja ja herkkiä sekä naisia, että miehiä.

Karkeasti yleistettynä valtaosalla naisista on kuitenkin hiukan monimutkaisempi ajatusten kulku kuin miehillä. En viittaa tällä älykkyyteen vaan kykyyn huomioida suuremmalta osin kokonaisuutta pienine yksityiskohtineen, jolloin asioiden analysointi ei välttämättä ole niin suoraviivaista. Huomaan tässä kohti olevani jo hiukan tummilla vesillä - pysykää pöksyissänne! Itse koen, että naisten kanssa ns. draamaa pääsee syntymään herkemmin, kuin miesten. Tästä ei millään voi kuitenkaan tehdä johtopäätöstä, että kannattaisi ystävystyä vain miesten kanssa. Koska tätä ns.syväanalyyttistä ajattelukykyä voi myös hyödyntää. Mm. uusien näkökulmien avautuminen on yksi tämän kyvyn positiivisista puolista.

Okei tässä kohtaa on pakko lopettaa hengityksen pidättäminen. Jännitti ihan liikaa kirjoittaa näin karkeasti. Mutta muista, meitä on joka lähtöön. Kuitenkin toinen pointti minkä haluan nostaa esille on vastakkaisen sukupuolen ymmärtäminen. Tämä koskee erityisesti henkilöitä ketkä ovat myös seksuaalisesti kiinnostuneita vastakkaisesta sukupuolesta. Haasteita saattaa tulla jo treffailuvaiheessa tai viimeistäänkin parisuhteessa (realismi ei ole koskaan pahasta). Saatat purkaa tilannetta ystävällesi, kuka on samaa sukupuolta kanssasi - hän todennäköisesti ymmärtää sinua. Mutta kuka ymmärtää tilanteen toista osapuolta? Apua saattaa löytyä vastakkaista sukupuolta olevalta ystävältäsi. Ei täysin fakta, mutta hyvinkin usein olen huomannut niin miehillä, kuin naisillakin olevan tietyn tyylisiä käyttäytymis- / ajatusmalleja, mitä tulee deittailuun. Juurikin näiden avaamiseen ja ymmärtämiseen saattaa naista helpottaa miespuolinen ystävä ja päinvastoin.

Miten?
Kysymyksellä ''Miten?'', viittaan erityisesti siihen miten tällainen voi toimia. Kaiken takana on päätös. Päätös ystävyydestä. Rehellisyys ja puhuminen on kaikenlaisissa ihmissuhteissa älyttömän tärkeää - myös tässä. Ja vielä hienompaa olisi jos pystyisi puhumaan about kaikesta, ainakin kaikesta sellaisesta mikä koskee teitä molempia. Entistä hienompaa olisi jos toinen päättää avautua yllättävästi ilmenneistä kiinnostuksen tunteista ja asiasta pystyisi puhumaan ja vielä kaiken lisäksi asiasta päästäisiin yli - kiusallisten tilanteiden välttämiseksi.

Jos kiinnostukselle annetaan valta, on hyvä pitää mielessä että se muuttaa ihmissuhdetta varsin usein ja ns. lähtöruutuun palaaminen ei aina onnistu (ei mahdotonta, mutta vaatii molemmilta osapuolilta tietynlaista mindsettiä) - ennen vallan antamista mieti siis haluatko mielummin säilyttää käsillä olevan arvokkaan ystävyyssuhteen vai riskeerata sen kokeillaksesi jotakin uutta. Toki uusi voi myös olla parempaa kuin vanha. Mutta suosittelen harkitsemaan.

Podcast
Noniin palataan sitten tähän podcastiin. Metthew Husseyn jaksossa lähdetään liikenteeseen kysymyksestä ''Miten määritellä ystävyyssuhde?'' - jos sillä tarkoitetaan suhdetta missä toinen osapuoli ei kiinnosta seksuaalisella tasolla lainkaan, todennäköisesti vastaus otsikon kysymykseen olisi useimmissa tapauksissa ''ei''. Jaksossa tarkastellaankin ihmissuhteita mielenkiintoisesta näkökulmasta ja päädytään itseänikin kiehtovaan ajatukseen. Ajatukseen siitä, että todellisuudessa hakeudumme automaattisesti sellaisten ihmisten seuraan, ketkä kiehtovat meitä monella tasolla - keitä pidämme viehättävinä. Kun kiinnitän huomiota omaan lähipiiriini, huomaan että voin ostaa tämän ajatuksen - ympäriltäni löytyy sekä viehättäviä naisia, että miehiä - niin ulkonäöltään, kuin persoonaltaankin.

Podcast-jaksossa todetaan, että kysymyksen ''Voiko mies ja nainen olla vain ystäviä?'' sijasta kannattaisi kysyä ''Aikovatko he olla ainoastaan ystäviä?''. Tätä perustellaan ajatuksella, että erityisesti parisuhteessa olevien lojaaliutta ei pitäisi mitata sillä kuinka monta ihmistä he eivät pidä viehättävänä, vaan ennemminkin sillä kuinka monta ihmistä he pitävät viehättävänä ja silti pysyvät uskollisena juuri kumppanilleen. Itse tiivistäisin idean yhteen lauseeseen: ''Kumppanisi ei ole kanssasi syyttä''.



Kommentit

Suositut tekstit