Kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tämän päivän kuuma sana. Ja hyvä niin. Mutta mitä se oikeastaan pitää sisällään? Tänään haluan herätellä teitä miettimään teidän oman elämänne eri osa-alueita ja samaan pieniä ''ahaa-elämyksiä'' - ehkäpä oivalluksia siitä mikä voisi selittää parhaillaan jylläävän syysväsyn.1. Uni
Varmasti monille aika itsestäänselvyys, että uni auttaa palautumaan niin henkisestä, kuin fyysisestäkin rasituksesta. Itse olen huomannut, että riittävä uni vaikuttaa myös suoraan mm. ihon kuntoon. Riittävästi nukkuminen on rehellisesti sanottuna hiukan haastavaa täyteen bookatuissa arkipäivissä - tuntuu että tunnit eivät riitä itselleni sopiviin 8 tunnin yöuniin ja viikonloppuisin sitä koittaa kuroa jäätäviä univelkoja kiinni.

Mutta pelkästään unen määrä ei ole avain kaikkeen, myös laadulla on merkitystä ja paljon. Levottomasti nukuttu yö tuntuu lähes samalta kuin muutaman tunnin hyvin nukutut yöunet. Unen laatuun voi vaikuttaa esimerkiksi iltarutiinien avulla. Tällä tavoin kerrot kropallesi, että kohta on aika rentoutua. Voit esimerkiksi laittaa puhelimesi lentotilaan/sammuksiin noin tunti ennen nukkumaanmenoa, hoitaa iltatoimet, venytellä vartin, kuunnella musiikkia - jotain ilman puhelinta/televisiota/tietokonetta.

2. Ravinto
Tärkeintä on löytää itselleen sopiva ruokavalio ja ruokarytmi. Jatkuva napostelu ei anna rauhaa ruoansulatuksellesi, joten rytmitys on tärkeää - sen avulla opit kuuntelemaan nälkä-kylläisyys -tuntemuksiasi. Ruoan määrän olisi vastattava kulutustasi, ellet kasvata lihasmassaasi (suurempi energian tarve) tai pyri pudottamaan painoasi (pienempi energian tarve). Kulutuksen voi karkeasti arvioida seuraamalla syömistä esimerkiksi neljän viikon ajan. Itse olen kokeillut ruokien kirjaamista ''Sulamo'' nimiseen palveluun. Neljä viikkoa vaatii hiukan panostusta mm. ruoan punnitsemisen ja painon tarkkailun takia. Jos paino pysyy jotakuinkin samana ja viikottainen energiansaanti myös, on tämä suurinpiirtein se määrä mitä kehosi tarvitsee energiaa pitääkseen yllä nykyistä tilaasi. Jatkuvaan tarkkailuun en kuitenkaan kannusta lähtemään, ellei tähän oikeasti ole tarvetta. Keho kyllä kertoo missä mennään, jos perus terveydentilasi on kunnossa.

Ravintoasioissa olisi hyvä miettiä saatko kaikkea riittävästi. Onko ravinnossasi tarpeeksi hyviä rasvoja, saatko proteiineja tarpeeksi ja onko hiilihydraattien saanti sinulle sopivalla tasolla. Myös kivennäis- ja hivenaineiden saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Itselläni mitattiin vastikään rauta-arvoja ja oman varastorautani kanssa onkin tehtävä isoja parannuksia - nestemäisen raudan aloitettuani jopa salilla voimatasot ovat hiljalleen kasvaneet ja muutenkin yleisfiilis parantunut. Ravinto on sellainen asia, mistä on tehtävä vielä monta erillistä postausta - asiaa kun riittäisi loputtomiin. Yhtä asiaa haluan vielä kuitenkin painottaa: ravinnon on oltava myös mielellesi tyydyttävää. Toki on hyvä miettiä, jos jatkuvasti himoitset sokerisia herkkuja, että voisiko se kertoa jonkun muun kuin suklaan puutoksesta - sallivuus on suotavaa, mutta kohtuus kuitenkin kaikessa.

3. Liikunta
Tee sellaista liikuntaa mistä pidät. Jos tuntuu, että päivässä ei millään ole aikaa liikunnalle, pohdi voisitko taittaa vaikka osan työmatkoistasi kävellen/pyöräillen. Itse olen päätynyt ratkaisuun, että päätän jo viikonlopuisin minä päivinä tulen menemään salilla. Tällöin menen suoraan töistä urheilemaan, enkä pääse väsähtämään sohvalle kotona käydessäni.

Muistan että omalla kohdallani alkuvaiheessa tein myös huomion siitä, että salilla käynti kolmesti viikossa oli jopa helpompaa kuin kerran viikossa. Tämä johtui siitä, että tuo kerran viikossa jotenkin pääsi aina jäämään sunnuntaille - kun kertoja oli kolme, oli niistä pakko tehdä osa jo alkuviikosta. Liikunnan vaikutusta hyvinvointiin ei voi vähätellä. Ja tekosyitä sen välttelyyn olen kuullut vaikka ja mitä. Ja myös ihan itsekin joskus niitä käyttänyt. Tärkeää on pitää mielessä se, että se on osa juuri sinun hyvinvointiasi. Sen avulla saat mm. mieltäsi virkeämmäksi ja pidät huolta lihastesi kunnosta - ennaltaehkäiset siis monia mahdollisia ongelmia.


4. Vapaa-aika
Oma aika. Kehitä itseäsi, rentoudu, puuhastele asioita mistä pidät, lue, kuuntele musiikkia, valokuvaa, matkustele - mitä ikinä keksitkään. Joka suuntaan ei tarvitse revetä ja on ihan okei sanoa ei iltamenoille, jos siltä tuntuu. Kunnioita itseäsi ja omia tarpeitasi. Toiset tarvitsevat enemmän itsekseen vietettyä aikaa kuin toiset, opi tunnistamaan mihin joukkoon kuulut. Itse huomaan, että hektisyyden keskellä kaipaan valtavasti omaa aikaa rauhoittumiseen, mutta viikonlopun tullessa vailla minkäänlaista ohjelmaa - kyllästyn älyttömän herkästi. Itsestäni olen siis oppinut, että tarvitsen suhteellisen vähän omaa aikaa vain rauhoittumiselle, mutta tästä vähäisestä ajasta on pidettävä kiinni. Muutama vapaa arki-ilta riittää. Eikä sen välttämättä tarvitse olla yksin vietettyä aikaa, vaan aikaa milloin pystyt olemaan ihan oma itsesi ja rentoutumaan.


5. Sosiaaliset suhteet
Kaikille tarpeellisia. Toisille vähän enemmän. Sosiaalinen kanssakäyminen auttaa saamaan uusia näkökulmia, pääset ehkä purkamaan huolia tai jakamaan iloja, vaihtamaan ajatuksia, oppimaan ja olemaan osa yhteiskuntaa. Vaikka itse olen varsin sosiaalinen persoona, voin myöntää että uudet sosiaaliset tilanteet jännittävät ihan kauheasti. Niin pahasti, että joskus jopa oksettaa. Mutta olen oppinut tämän itsestäni, että on vain pakotettava itsensä menemään - muilla saattaa olla muita toimivia keinoja, mutta kohdallani riittää, että menen vaikka tuntuisi pahalta. Ja usein näistä jää positiivisia kokemuksia - monet kerrat on tullut tutustuttua ihan älyttömän upeisiin ihmisiin.

Sosiaalisten suhteiden laatu on varsin tärkeää. Ympäröi itsesi ihmisillä, ketkä vaikuttavat sinuun positiivisesti. Tällä en tarkoita sitä, etteikö ihmisillä keiden kanssa vietät aikaasi, saisi olla kanssasi eriäviä mielipiteitä - vaan sitä, millainen olo sinulla on heidän kanssaan. Mitä enemmän pystyt olemaan rennosti oma itsesi ystäviesi kanssa, huonoina ja hyvinä päivinä, sitä todennäköisemmin ne ihmiset ovat sinun elämääsi sopivia. Muista, että positiivisuus ruokkii positiivisuutta. Jatkuvasti negatiivisesti ajattelevat ihmiset saattavat vetää sinua heidän mukaansa. Toki ihmisillä on huonoja ajanjaksoja, enkä kehota ketään hylkäämään noiden ajanjaksojen ajaksi - mutta tällaisissa tapauksissa onkin hyvä miettiä onko negatiivisuus tilanteesta johtuvaa, vai ihmisen yleinen asenne suhtautua elämään.


Jokeri: Selvitä unelmasi. (Tästä postaus myöhemmin)

Koska kenenkään ei tarvitse olla yli-ihminen ja pyrkiä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin remppaamalla kaikkia elämän osa-alueita ykkösellä, riittää jos lähdet liikkeelle jostakin. Edes siitä tiedostamisesta. Kaikki lähtee liikkeelle siitä ja hiljalleen teet muutoksia kohti energisempää elämää. Ihanaa alkavaa viikkoa!


Kommentit

Suositut tekstit