Onko sana muka vapaa?


Sananvapaus ja vastuu sanomisistamme korostuu somen aikakaudella erityisen isosti. Väheksymättä tekstin tuottajan vastuuta sanoistaan, väitän että kuluttaja on kuitenkin aika samalla viivalla asian suhteen. Puhutaan siis tarkemmin ottaen ilmaisu- ja lukutaidosta. Sanavalintojen käyttöä ja tulkintaa värittää ihanasti omat taustamme ja kokemuksemme, sekä yksinkertaisesti tottumuksemme, joita emme välttämättä edes tiedosta. Saatamme siis tahattomasti ilmaista asioita sellaisella tavalla, jolla onnistumme loukkaamaan jotakuta. Tekstiä lukiessamme ymmärrystämme värittää tismalleen samat asiat. Tämän lisäksi molempia osapuolia koskee toki myös mahdollinen tahallinen provosointi ja kimpaantuminen. Uskaltaako tässä maailmassa enää avata suutaan?

Uskaltaa. Hyväksytään ensalkuun fakta siitä, että aina löytyy ihmisiä ketkä haluavat ymmärtää väärin tai eivät muuten vain ole samalla aaltopituudella ja saattavat jopa olla asioista täysin eri mieltä. Kaikkien kanssa ei vain voi olla samaa mieltä - keskusteluista tulisi sitäpaitsi ihan todella tylsiä jos eriäviä mielipiteitä tai uusia näkökulmia ei olisi olemassa. Tähän väliin haluan antaa teille erään ajatuksia herättelevän kuvitteellisen esimerkin: 

...

Tapaus: 
Minna sanoo asian, josta Kati loukkaantuu. Kati pyytää Minnaa miettimään miten voisi ensi kerralla ilmaista asiansa niin ettei loukkaisi Katia. Minna miettii mielessään että uskaltaako hän enää sanoa mitään, kun Kati tuntuu loukkaantuvan aivan liian helposti. Minna pohtii ”Mielestäni kaikilla on oikeus sanoa mielipiteitä, mutta pidän sitten suuni kiinni, kun ei täällä uskalla sanoa enää mitään loukkaamatta toista.”.

Pohdinta: 
Persoonalliseen mielipiteiden ilmaisuun ja sanavalintoihin pitäisi sekä Minnalla, että Katilla olla oikeus. Mutta mikä tässä on hienoa, on se että Kati kertoi minkä tunnereaktion Minnan sanoma hänessä aiheutti. Kati ei siis sanonut Minnalle mitä Minna saa sanoa ja mitä ei, vaan opetti Minnalle Katin tyylistä kommunikoida. Minnan tunnereaktio ja toiminta on varsin tavallinen ensireaktio, joka saattaa aiheutua siitä että suoraan puhuminen voi tuntua hyökkäykseltä itseä kohtaan. 

Kuitenkaan Minnan ei välttämättä tarvitse muuttaa ilmaisutyyliään, vaan Minnalla on mahdollisuus osoittaa Katille että on kuullut hänen sanomansa ja arvostaa sitä, mutta myös selittää ja avata hänen tarkoittamaansa asiaa ja tällä opettaa hänen tyylistään kommunikoida. Minnan viimeinen pohdinta on varsin mielenkiintoinen, sillä samalla hän vannoo sananvapauden suhteen ja samalla ikäänkuin poistaa Katilta sananvapauden ilmaista hänen tunnereaktionsa sanallisesti. Saatko tästä kiinni?

...

Nyt voidaankin siirtyä sellaiseen tilanteeseen, missä kaikki osapuolet osaavat kommunikoida. Missä jopa eri mieltä olevat henkilöt tai henkilöt ketkä ovat epävarmoja siitä ovatko ymmärtäneet oikein, osaavat kysyä ja keskustella. Ihanteellista. Kolmen K:n ohje: Kysy, Keskustele, Kerro. 

Jos et ymmärrä tai jos jokin kaipaa täsmennystä: Kysy. Keskustelemalla saat selkeyttä kaikkien osapuolien oikeasta sanomasta ja samalla opetat heille omasta ajatusmaailmastasi - toiselta nimeltään tapahtumaa voidaan kutsua tutustumiseksi. Kerro, jos jokin ei ole ok. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tietyt sanavalinnat tai teemat joista et mielellään keskustele. Kerro myös asioista mitä arvostat toisen tyylissä kommunikoida - opetelkaa yhdessä toistenne kieltä. Yhteinen sävel löytyy kyllä jos siihen kaikilla osapuolilla on motivaatiota!



Kommentit

Suositut tekstit