Kuinka paastota: 24h vs. 16/8

Paastoamisella ajatellaan olevan positiivisia vaikutuksia terveyteemme ja asiasta löytyykin tutkimuksiin pohjautuvaa materiaalia vaikka millä mitalla. Tässä postauksessa ei mennä syvemmälle paastoamisen hyötyihin vaan keskitytään paaston toteuttamiseen. Kuitenkin muutaman väitetyn terveyshyödyn voisin tähän alkuun heittää ja teidän asiasta kiinnostuneiden vastuulle jääkin perehtyä väitteisiin syvemmin ja päättää itse asioiden todenmukaisuus.


Hyödyt:

1. Kalorivaje
- Esimerkiksi 24 h -paastoa on mahdollista käyttää kalorivajeen aikaansaamiseksi painonhallinnan tukena.

2. Keholle lepoa
- Keholle tauko ruoka-aineiden pilkkomisesta. Ajatellaan myös, että paasto ''sekoittaa pakkaa'', eli toisin sanoen antaa uutta ärsykettä, jolla aineenvaihdunta pysyy aktiivisempana. Ikäänkuin uuden kuntosaliohjelmankin on tarkoitus tehdä.

3. Aivoille ärsykettä
- Itsensä haastaminen ja ajatusten kirkkaampi kulku. Mentaalisen puolen hyödyt tuntuvat olevan osa paastoamisen plussa puolia.

Lukuvinkki: Nature - Tästä artsukasta löytyy lisää näkökulmia paastoamisen hyödyistä.



Toteutus:

24 h paasto
- Tavallisin tapa toteuttaa 24 h paastoa on 1-2 krt/vko. Jos ajatus kauhistuttaa, liikkeelle voi lähteä kokeilemalla kyseistä paastoa esimerkiksi kerran kuukaudessa.

- Riippuen kunkin henkilön vuorokausirytmistä, paaston ajoitus voi vaihdella. Esimerkkinä henkilö, kuka työskentelee klo: 7-15.00 ja ajoittaa nukkumisensa klo: 10-6.00 välille, sopiva aika paastoamisen aloittamiselle voisi olla klo: 12.00. Tällöin henkilö syö viimeisen ateriansa ennen paastoamista niin, että klo:12.00 ateria on syöty ja syö seuraavan ateriansa seuraavana päivänä klo:12.00.

- Runsas veden juonti mahdollisella suolalisällä on suotavaa ja esimerkiksi muutama pieni kuppi mustaa kahvia tai teetä on sallittua. Veden juomisella saa jopa hiukan hämättyä nälän tunnetta. Veden määrä tulee kunkin henkilön itse kuulostella, mutta yleisten suositusten mukaan vettä voisi olla hyvä juoda noin 3 litraa päivän aikana.

- Pidä itsesi kiireisenä. Tämä ei tarkoita, että olisi tarve urheilla pää kolmantena jalkana - ajatuksena on pitää pääkoppa kiireisenä, jolloin tilaa ajatuksille nälän tunteesta jätetään vähemmän. Voit mahdollisesti kokeilla urheilua esimerkiksi paaston viimeisillä tunneilla. Joillekin henkilöille voi auttaa myös ruuan valmistus siinä vaiheessa kun paastoa on muutama tunti jäljellä - jos tuoksut eivät tee ''pahaa'', niin anna idealle mahdollisuus - pääset heti paaston jälkeen pöytään.

- Riippuen tavoitteista, voit joko jatkaa normaalisti syömistä paaston jälkeen tai mahdollisesti ''kiriä'' menetetyt kalorit kiinni syömällä seuraavilla aterioilla runsaammin. Tällöin ei tavoitella kalorivajetta, vaan muita terveydellisiä hyötyjä.

- Ensimmäiset paastoamiskerrat saattavat tuntua haastavilta, mutta periaatteessa keholla on mahdollisuus tottua muutaman kokeilukerran jälkeen. Muista kuitenkin kuunnella kehoasi, sillä paastoaminen ei välttämättä sovi juuri sinulle!

16/8 pätkäpaasto
- Ideana on ajoittaa kaikki päivän ruokailut 8 h ikkunaan ja paastota 16 h. Tämän mallin toteuttaminen tapahtuu päivittäin, mutta saattaa siitä huolimatta olla monelle helpommin toteutettavissa, kuin 24 h paastoaminen.

- Kunkin henkilön päivärytmistä riippuen tämänkin paaston voi ajoittaa itselleen sopivimpaan ajankohtaan. Yksi vaihtoehto on siirtää ensimmäistä ateriaansa muutamia tunteja eteenpäin, eli ikäänkuin ''skipata'' aamupala. Ideana ei ole kuitenkaan syödä vähemmän energiaa, vaan syödä kaikki päivän ateriat 8 h aikana (toki jos tavoitteena on laskea energiamäärää, tälläkin paastoamisella se on mahdollista).

- Tähän pätkäpaastoon useimpien henkilöiden keho tottuu varsin nopeasti ja alkuun nälän kurissa pitoon voi hyvinkin käyttää vastaavia kikkoja, kuin 24 h -paastossakin: vettä ja kahvia/teetä voi juoda paastotuntien aikanakin.


Huom! Muistathan tosiaan kuunnella kehoasi - paastoaminen ei sovi kaikille. Kalorivajetta en menisi suorilta käsin suosittelemaan - keskustelethan asiasta ammattihenkilön kanssa. Paastoamisella  väitetään kuitenkin olevan paljon hyötyjä, joten eikun tutkimaan!

Kommentit

Suositut tekstit