Se ihan eka kerta salilla.

Omasta ekasta kerrasta kuntosalilla on kulunut sellaiset reilu neljä vuotta. Kuntosaliharrastuksen aloittaminen oli tuolloin käynyt mielessä ihan älyttömän monta kertaa ja ihan yhtä älyttömästi sen aloittaminen jännitti. Mielessäni pyöri lähinnä ajatuksia siitä, että mitä ne muut sitten ajattelevat kun itsellä ei ole mitään käryä yhtään mistään. Minulla ei ollut tietoakaan siitä millaisia laitteita kuntosaleilla olisi ja vielä vähemmän tietoa siitä miten niitä käytettäisiin. Mieltä askarrutti myöskin se, etten oikein tiennyt miten kuntosaliohjelma kannattaisi koostaa - mitä lihasryhmiä kannattaisi treenata yhdellä kertaa, entä kuinka monta sarjaa ja kuinka monta toistoa olisi hyvä tehdä, miten liikkeet suoritettaisiin ilman pahempia vaurioita?

Vastaavassa tilanteessa oleviin treenaajiin törmään salilla ihan säännöllisesti - kyllähän ensikertalaisen yleensä huomaa - mutta niin me kaikki ollaan joskus oltu siellä salilla ihan ekaa kertaa. Ja on sitä välillä vieläkin itsellä sellainen ensikertailaisfiilis kun ohjelmaan sisällytetään jotakin ihan uutta - tällä hetkellä muscle up:in treenaaminen on sellaista rävellystä, että ihan varmasti näkyy parin kilsan päähän, että ollaan alkumetreillä kyseisen taidon suhteen. Mutta miten sitten ottaa se valtavalta tuntuva steppi ja astua salin ovista ensimmäistä kertaa sisään?

Vähimmäissuositus: änkeydy salilla käyvän kaverisi mukaan. Ei se aivan mahdotonta ole yksin sitä salia kohdata - pääasiassa joka salilta löytyy asiakaspalvelu, ketkä aivan varmasti esittelevät vähintäänkin salin ja saattavat jopa ohjeistaa kysyttäessä laitteiden käytössä. Mutta kyllähän se helpompaa ja mukavempaa on, kun saa koko treenin ajaksi jonkin tasoista ohjausta treeniin. Itse astelin Töölön Kisahallin ovista sisään ystäväni ja nykyisen personal trainerini kanssa sille kuuluisalle ensimmäiselle kerralle. Kyseinen paikka on hinnaltaan huokeimmasta päästä ja siellä tulikin treenailtua vuoden päivät, ennen kuin koukutuin treenaamiseen ihan kunnolla. Alkuun tein tasan tarkkaan niitä liikkeitä, mitä ystäväni oli minulle opettanut ja hiljalleen kävin treenailemassa eri ihmisten kanssa samalla imien kaiken uuden tiedon ja taidon.

Heti alkuun en palkannut itselleni personal traineria, kun en oikein ollut varma onko se sali sitten ihan oikeasti se mun juttu. Opiskelijabudjetilla elely ei muutenkaan oikein antanut tähän saumaa. Kuitenkin jos on pienintäkään mahdollisuutta nipistää jostakin muusta ja pistää se personal trainerin palkkaamiseen, suosittelen tätä kahdesta syystä: 

1. Saat itsellesi sopivan treeniohjelman, jolloin treenaamisessasi on selkeät sävelet. 
2. Opit liikkeiden suorittamisen oikein, etkä turhaan hajota kroppaasi. 

Liikkeiden oikein tekeminen on omasta mielestäni ehdottomasti se tärkein homma salilla ja valitettavan usein myös se missä menee pieleen. Hankalin homma siinä on se, että kroppa kestää yllättävän pitkään väärin tehtyjä liikkeitä, ennen kuin antaa merkkejä kivun muodossa. Aina kroppa ei toki hajoa väärin suoritetuista liikkeistä, mutta oikein suoritetut liikkeet ovat ehdottomasti tehokkaampia ja väärin opittuja liikeratoja voi olla työlästä muuttaa oikeiksi vuosien jälkeen. 

Muita huomioita mitä ensikertalaisille latelen ovat seuraavat: 
  • Alkuun tulet olemaan todella kipeä - tunnista onko kyseessä lihaskipu vai jokin muu (lihaskipu kuuluu asiaan ja pian kehosi adaptoituu uuteen treeniin). 
  • Rutiini on helpompaa, kuin satunnaiset salikerrat - usko tai älä, mutta kolmesti viikossa salilla käyminen voi olla helpompaa, kuin kerran viikossa käyminen.
  • Tulet aivan varmasti saamaan kommentteja/neuvoja kanssatreenaajilta - älä loukkaannu, mutta muista pieni kriittinen ajattelu (kaikki neuvot eivät välttämättä ole 100%:sti faktaa).
  • Treenaamisesta pitää olla kokonaisfiilis hyvä, joka ei tokikaan tarkoita sitä että aina olisi hauskaa - välillä mennään takapakkia ja motivaatiota saa etsiä joka kulman takaa, mutta valtaosan ajasta kun ajatus treenistä on positiivinen, olet oikean lajin parissa.
  • Keskity lihastuntumaan, eli kuulostele tuntuuko treeni oikeissa paikoissa ja muista haastaa itseäsi - keho tottuu nopeasti treeniin, joten vaihtele ohjelmaa ja painoja.
Kaikkein parasta saliharrastuksen aloittamisessa on se, että kehityt alkuun todella nopeasti - taidot ja voimatasot nousevat ja kehokin alkaa hiljalleen muokkautua ohjattuun suuntaan. Jos jäi yhtään mitään askarruttamaan saliharrastuksen aloittamisesta, niin kysymyksiä tulemaan!


Kommentit

Suositut tekstit