Kalifornia: San Francisco ja Yosemite

Aika suurella todennäköisyydellä reissupostaukset jäävät hiukan pidemmälle tauolle, ellei nyt jotain pieniä viikonloppureissuja tule tehtyä. Tavoitteena olisi nyt kuitenkin pistää rahaa hiukan sivuun, että pääsisi kauemmas ja ehkä hiukan pidemmäksi aikaa reissuun. Ennen reissupostaustauon aloittamista näpyttelin teille vielä postauksen siitä miten sain käytettyä tehokkaasti 5 päivää Kaliforniassa.

5 päiväähän ei todellisuudessa riitä yhtään mihinkään 14 tunnin lentelyn jälkeen Jenkkeihin. Reissun tarkoituksena oli kuitenkin käydä moikkaamassa ystävääni, joka asuu San Franciscon läheisyydessä ja ajella sieltä vaeltamaan yhteen bucket list:ltäni löytyneeseen kohteeseen, nimittäin Yosemiten kansallispuistoon. Jos haaveena on päästä telttailemaan kyseiseen paikkaan, on liikenteessä oltava ajoissa - erityisesti kesäkaudella telttapaikat varataan jo ennen kuin kesä pääsee edes alkamaan. Muutamia telttailupaikkoja kansallispuistossa on, minne varausta ei voi tehdä, mutta jonossa pitäisikin sitten olla hyvissä ajoin aamulla. Yosemiten kansallispuiston ulkopuolelta löytyy helpommin telttailualueita, mutta matkaa kertyy helposti yhteen suuntaan reilu puoli tuntia. Koska kansallispuistossa majailee runsain määrin myös karhuja - ruokatavarat on suljettava niille varattuihin laatikoihin - ei siis kannata unohtaa mitään hyvän tuoksuista autoon.

Sain työkaveriltani aivan loistavan vinkin ilmaiseen appiin ''REI'':hin, mistä vaellusreittejä pystyi kurkkailla etukäteen. Kyseinen appi oli siinäkin mielessä toimiva, että nettiyhteyden kadotessa (mitä muuten tapahtui vähän väliä), pystyi näkemään kartan ja kohdan missä olit kyseisellä hetkellä. Valitsimme meidän vaellusreitiksemme ''Four Mile Trail'':in jonka päätepisteenä oli Glacier Point. Matkaa kertyi edestakaisella reitillä noin 14 km. Huipulta näimme Yosemite Valley:n, Half Dome:n, sekä High Sierra:n. Pysähdyimme autolla ''Tunnel View'':in kohdalla, josta aukeaa näkymä kohti El Capitan:ia. Sisälläni asustaa pieni kiipeilyhullu ja olikin ihan älyttömän upeaa päästä näkemään missä dokumentit ''Free Solo'' ja ''The Down Hill'' on kuvattu. Vaikka kiipeilyhulluutta ei olisikaan ollut olemassa, maisemat olivat henkeäsalpaavat - aivan kuin olisin ollut läppärini taustakuvien sisässä.Muutaman päivän retkeilyn jälkeen suhasimme San Franciscoa ympäriinsä ja testailimme parhaita kahvi-, sekä ruokapaikkoja. Golden Gate Bridge (loistava näkymä China Beach:lta), The Painted Ladies, Pier 39, Lincoln Park Steps, Lombard Street (hurjan mutkitteleva autotie), Golden Gate Park, Ocean Beach - tajuttomasti kauniita paikkoja, jonka lisäksi ajelu ympäri kaupunkia erilaisilla asuinalueilla oli kaikkien niiden lentokoneessa vietettyjen tuntien arvoista. Ruokapuoli ei ollut sieltä terveellisimmästä päästä, mutta omaan reissukulttuuriini kuuluu testata kaikkea mitä maalla on tarjota - tässä tapauksessa tosin aika loppui kesken. Ehdottomasti mainitsemisen arvoisia ovat Super Burritot, BBQ, aamiaismunakkaat, jäätävän kokoiset keksit ja Tea Leaf Salad (suosittelen kokeilemaan myös Rainbow salaattia, joka sisältää 22 eri ainesosaa).


Muutama käymisen arvoinen paikka:

- Blue Bottle Cafe (kahvi ei tarvinnut itsensä lisäksi mitään muuta)
- Burma Superstar (mainitsemani salaatti löytyi täältä)
- The Crepe Pan (jäätävän kokoisia munakkaita)
- Everett and Jones BBQ (nimi taitaa jo kertoa mitä täältä kannattaa tilata)
- Cafe Crush (gluteenitonta, luonnonmukaista ja herkullista purtavaa)
- Berkeley Bowl (taivaallinen ruokakauppa)
- Sports Basement (kaikkeen urheiluun ihan kaikkea mitä voit kuvitella)

Kaiken kokemani, näkemäni ja maistamani jälkeen nappasin lennon välilaskulla Kööpenhaminan (ole fiksumpi ja varaa vaihtoon vähintään tunti) kautta Helsinkiin ja palasin heti seuraavana päivänä työelämään. Unirytmin palauttamiseen sain tuhlattua pari päivää, mutta pikkuhiljaa arkeen paluu on tuntunut ihan hyvältä. Kaliforniaan ja sen lähialueille tulen aivan varmasti reissaamaan tulevaisuudessa - näkemättä jäi mm. Redwood Forest, Napa Valley ja Grand Canyon siitä ''vierestä''.


Kommentit

Suositut tekstit