Joulun pakolliset

Makoilen tässä sängyllä glögimuki kourassa ja taustalla soi joululauluja Spotifystä - railakas on tän 26 vuotiaan naisen perjantai-ilta. Tänä vuonna joulun fiilistely on jäänyt neljiin pikkujouluihin ja yhteen joulukonserttiin (Raskasta Joulua, oli muuten älyttömän hyvä!!!), joka on entiselle joulufriikille murto-osa edellisvuosien menosta. Vaikka jouluhulluus on aikalailla karkuteillä, niin kyllä vielä löytyy ne joulun must to have ja must to do:t. Käsi ylös jos sun listalta löytyy ees yks näistä:


 1. Glögi
  - Siis vähintäänkin kerran on pakko saada punaviiniglögiä rusinoilla ja manteleilla. Koska voisin määritellä itseni glögin suurkuluttajaksi ja tykkään saada sokerit pureskeltavassa muodossa, jääkaapista löytyy tälläkin hetkellä Valion sokeroimatonta glögiä. Ja nimenomaan Valion! Se toinen vaihtis maistuu ihan kamalalta - vaikka kyllä sen litran silti join. Ihan ite.

 2. Piparit
  - Eristyisesti taikina ja erityisesti äidin tekemä sellainen. Oikeestaan ne piparit ei enää maistu sen kaiken taikinan kittaamisen jälkeen. Mutta must to do juttu on koristella niitä pipareita ihan älyttömällä määrällä sokerikuorrutetta ja ranskanpastilleja. Ja piparit kuuluu sitten kastaa maitoon, ei glögiin.

 3. Joulutortut
  - Siis hauskahan juttu on se, että joulutortut maistuu ihan kamalilta. Mutta pakko on syödä, vähän niinkuin pääsiäisenä mämmin kanssa. Joulutortuista siedettävämpi vaihtis on omenakanelitäyte, mutta sitä luumutäytteistä on silti ihan pakko saada.

 4. Jouluruoka
  - Omasta joulumenusta on karsiutunut kinkku sen myötä kun punainen liha jäi kuvioista eli reilu kymmenen vuotta sitten. Mun joulupöytään kuuluu siis lohi ja laatikot. Oma lempparilaatikko on bataattilaatikko ja perinteisemmistä vaihtiksista ehdottomasti lanttulaatikko. Kermaperunat ja sienisalaatti, sekä mäti smetanan ja sipulin kanssa ovat loistava lisä! Ja tietenkin joulupuuro! Se on ihan must!

 5. Joulukonvehdit
  - Tuossa viikko takaperin olin jo menossa ostamaan konvehtirasiaa, että voisin syödä sen kokonaan yhdeltä istumalta ihan yksin. Rasia jäi kauppaan, kun tajusin että söisin siitä yksi viidesosan niiden pahojen konvehtien takia. Vaikka sokeria valitettavasti rakastankin, niin aikamoinen nirppis olen makeiden suhteen - parhaat konvehdit ovat ehdottomasti toffee ja minttu täytteiset.

 6. Kynttilät
  - Syttyy tosin jo syyskuun ekana päivänä ja niitä on koko kämppä täynnä. Rakastan tuoksukynttilöitä, mutta pienehkössä kämpässä niiden polttaminen on jäänyt.

 7. Jouluvalot
  - Näiden kohdalla olen antanut itselleni luvan pistää ne heti marraskuun alusta paikoilleen. Jouluvalojen kanssa olen aika maltillinen, parhaat ovat yksinkertaisia ja kellertävällä valolla varustettuja. Valot pääsevät takaisin kaapin umeenin heti kun tuo ulkonen valovoima alkaa voimistua.

 8. Joulubiisit
  - Erityisesti instrumentaaliset. Mutta on niitä ihan perinteisiäkin versioita pakko kuunnella. Ehdoton oma lemppari on ''Varpunen jouluaamuna''.  Sopii tähän suomalaiseen melankoliaan.

 9. Joulumarkkinat
  - Parasta on käydä vaan fiilistelemässä valoja ja tunnelmaa. Tänä vuonna kävin Tuomaan markkinoilla nappaamassa purkin hunajaa ja minttukaakaon kouraan.

 10. Joulusauna
  - Saunan suhteen olen varmaan epäsuomalaisimmasta päästä. Melkein voisi sanoa, että inhoan saunomista. Siellä tulee kauhea hiki. Mutta aattona on pakko päästä joulusaunaan. Ihan sama vaikka saunominen ei ole kivaa.

 11. Joulukuusi
  - Itseltä löytyy tuollainen miniversio hopeavalkoisella koristuksella, mutta ihanaa on kun omilta porukoilta löytyy se aito ja tuoksuva suomalainen joulukuusi, joka koristellaan aattoaamuna punakultaiseksi.

 12. Lumiukko ja joulupukin kuumalinja
  - Näistä tv-showsta ei vaan koskaan aika mene ohitse. Siinä ne pyörii taustalla kuusen koristelun lomassa.

 13. Joulukalenteri
  - Ja tottakai suklainen versio. Tänä vuonna Secret Santa toi minulle ihan oma Fazerin suklaajoulukalenterin. Ihan ittekseen ei sitä tarttinut tyhjentää ja ihan pakko myöntää, että tänään tuli avastua loputkin luukut. Vetoan siihen, että kalenteri oli töissä ja sinne ei ennen ensi vuotta ole asiaa.

 14. Pikkujoulut
  - Kavereiden ja duuniporukan kanssa. Ihana tekosyy saada hyvää ruokaa, juomaa ja seuraa!

 15. Punainen huulipuna
  - Ei lisättävää.

Bonus: Minttukaakao kermavaahdolla. Tämä oli ihan tän vuoden ''must to have'' ja Tuomaan markkinoilta löysinkin höyryävän kuumaa juomaa. Ihan täydellistä.Koska tähän blogiin palaillaan sitten joulun jälkeen, niin toivotan teille ihan älyttömän ihanaa joulua! Tehkää asioita mistä itse pidätte, oli ne jouluisia tai ei!

Kommentit

Suositut tekstit