Kehonhuoltohaaste


Se olis joulukuu! Sen kunniaksi annan itselleni ja teille kaikille lukijoilleni pienen etukäteisjoululahjan, nimittäin haasteen! Kyseessä on kehonhuoltoon liittyvä haaste ja tavoitteena saada kroppaan lisää liikkuvuutta. Kuukaudessa tuskin yhestäkään rautakangesta saadaan vetreää balleriinaa, mutta toivottavasti jokaiselle ujutettua pieniä venyttely- ja rullailurutiineja arkeen. Ihan sellasena pienenä vinkkinä, suosittelen myös varaamaan itsellesi sopivan hieronnan vaikka palkinnoksi haasteesta. Käväsin tänään itse ihan älyttömän hyvässä hieronnassa Kehonhuolto Suvi Pietiäisellä ja uutta aikaa pitää pian pistää varaukseen, niin saadaan jalatkin auki!

Omalla kohdallani kropan kankeutuminen on tapahtunut jotenkin puolihuomaamatta tässä viime vuosien aikana. Suurimmaksi syntipukiksi nimeäisin tässä ihan ikioman laiskuuteni. Lajitaustaa teiniajoilta löytyy baletista ja muodostelmaluisteusta - myöhemmin matkaan tarttui ilma-akrobatia. Kyseiset lajit kuitenkin pikkuhiljaa korvautuivat kuntosalilla ajankäytön, kustannuksien ja mielenkiinnon aiheuttamina. Venyttelyn olisi voinut tietty pitää mukana. Mutta kun se on niiiiiin tyyylsäääää! Vaikka oikeasti senhän saisi yhditettyä iltaisin vaikka telkun katselun yhteyteen. Itse en juurikaan katsele telkkaria, mutta nyt saa kyseiset tekosyyt riittää - tartutaan haasteeseen!

En ala sen enempää kehonhuollon hyötyjä listaamaan tähän, mutta pakko nostaa yksi mielenkiintoinen huomio minkä omassa kropassani olen tehnyt. Nimittäin voimatasot. Huomaan usein (silloin harvoin kun harrastan kehonhuoltoa), että kehonhuollon seurauksena esimerkiksi kyykätessä painot eivät tunnu yhtään niin pahoilta kuin silloin kun kroppa on kankea. Mutta nyt haasteeseen: 


1. Rullailua 1-2 krt/vko (5-10 min/krt)

Viime vuonna hankin itselleni joululahjaksi kuvassa näkyvän ''Foam Rollerin'', se tosin on toistaiseksi ollut enemmän koriste-, kuin käyttöesine. Sen verran sitä on tullut käytettyä, että pahimpia jumeja on sillä availtu, joten 100% varmuudella tiedän kyllä että käyttöä pitäisi lisätä. Foam Rollerin kaveriksi hankin tuollaisen Trigger Point -hierontapallon ja sillä saakin ihanasti kohdennettua avun oikeaan paikkaan.

Netistä löytyy tuhottomasti erilaisia vinkkejä näiden käyttöön, omat lempparini ovat taka- ja etureisien, sekä lonkankoukistajien ja yläselän rullailut. Veri kiertämään ja lihaskalvot auki! 


2. Venytteyä 2-3 krt/vko (5-10 min/krt)

Iltarutiiniksi! Omaksi tavoitteekseni pistän spagaatin, joka vielä pari vuotta sitten taittui kepeästi. Venyvyystasoja on kuitenkin yhtä paljon, kuin on kehojakin - aseta siis tavoitteet itsellesi sopiviksi! Alla muutama esimerkki jalkojen venyttelystä, mutta ihan yhtä tärkeää on venytellä myös yläkroppaa.  Voit esimerkiksi venytellä jalat yhtenä päivänä ja yläkropan toisena.

Muista ettei yhtä venytysliikettä kannata tehdä liian pitkään, vaan vaihda esimerkiksi kahden liikkeen välillä 30 s - 1 minuutin välein. Heti treenin jälkeen tehdyt venytykset olisi hyvä pitää alle 30 sekunnin mittaisina ja useampi tunti treenien jälkeen tehdyt venytykset voi päästää jopa reilu pariin minuuttiin. Muista myös että vaikka venytyksen ei ole tarkoitus tuntua parhaalta asialta maailmassa, turhan kivun aiheuttaminen ei ole tarpeellista - hiljalleen pääset venytyksissä pidemmälle!Näillä lähdetään liikkeelle - katsellaan sitten loppukuusta miten on edistytty - ota siis ihmeessä starttikuvat itsellesi talteen, niin pääset seuraamaan kehitystäsi! 

Kommentit

Suositut tekstit