Älä elä vain hetkessä

Muutama viikko sitten pohdin postauksessani ''Väärinymmärretty'' hiukan tämän päivän aihetta ''hetkessä eläminen''. Viittasin siihen miten menneet suhteet voivat auttaa meitä huomaamaan varoitusmerkkejä, mutta miten niitä ei suoraan kannattaisi käyttää uuden suhteen tarkasteluun - ihmiset kun ovat yksilöitä. Miten tämä nyt sitten liittyy hetkessä elämiseen? Tänään sukellamme aiheeseen oikein syvälle, niin tämäkin ajatus selkenee.

Aika-ajoittain somessakin nousee esille ajatus siitä, kuinka tärkeää olisi elää hetkessä. Nauttia hetkestä, jättää menneiden varjot taakseen ja tulevaisuuden huolet odottamaan omaa hetkeänsä. Ymmärrän erittäin hyvin tämän kauniin ajatuksen, erityisesti nykyajan maailmassa missä jatkuvasti tavoitettavissa oleminen on aikalailla oletus. Kun tapaan ystäviäni, annan mielelläni täyden huomioni juuri siihen hetkeen. Olisi myöskin henkisesti kuluttavaa, jos joutuisin jatkuvasti huolehtimaan tulevaisuuden mahdollisista stressitekijöistä. Mielestäni hetkessä eläminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ajatukseni eivät saisi käydä menneissä tai tulevissa asioissa. Näen, että näiden asioiden pohtiminen on jopa hyödyllistä. Miksi näin?

Kyse on kokonaisuudesta:

  • Menneisyytemme on antanut meille tärkeitä oppeja.
  • Tulevaisuudesta haaveilu puskee meitä eteenpäin elämässä.

Painotan vielä, että hetkessä eläminen ja hetkestä nauttiminen on myös tärkeää. Tämä mahdollistaa täydellisen läsnäolon hetkessä. Mutta voisiko mitenkään olla mahdollista yhdistää nämä kaikki kolme seikkaa? Menneisyyden opit, tulevaisuuden haaveet ja hetkessä elämisen.

Syvennytään hetkeksi miettimään jotakin haavetta. Esimerkiksi haavetta uudesta työpaikasta. Mielessäsi saattaa olla selkeä kuva uusista tehtävistä, työyhteisöstä, työpaikan arvoista - työpaikasta, mihin sinun olisi päästävä. Haaveesi saavat sinut tarkastelemaan menneisyyttäsi. Pohdit miten voisit saavuttaa haaveesi aiemmin kerätyn työkokemuksen avulla, tiedät kokemuksen kautta millaisia ominaisuuksia haluat korostaa itsessäsi työntekijänä, olet saattanut myöskin kohdata hyvin erilaisia työkavereita tai johtajia ja tiedät miten heidän kanssaan on helpointa toimia - voit hyödyntää näitä taitoja tulevassa työhaastattelussa.

Menneisyyden oppien ja tulevaisuuden haaveiden yhdistäminen on suhteellisen helppoa, kuten saatat huomata. Mutta missä on se nykyhetki? 

Hyvinkin mahdollisesti haaveestasi tulee nykyhetkesi, entisestä nykyhetkestäsi menneisyytesi oppisi. Edellistä esimerkkiä käyttäen: Saavutat haaveilemasi uuden työpaikan, josta tulee nykyhetkesi. Kuulostaa siltä, että nykyhetkessä olisi siis mahdotonta elää, kun mielessä on aina uusi haave. Haluan kuitenkin muistuttaa että tuskinpa kukaan meistä haluaisi vaihtaa koko nykyhetkeään totaalisen erilaiseen todellisuuteen - jos siis asiat elämässä ovat pääosin hyvin. Tällä tarkoitan sitä, että haaveet koskevat usein yksittäisiä asioita ja toisiin asioihin olet tyytyväinen - niissä asioissa elätkin siis nykyhetkessä. Jos et puolestaan ole tyytyväinen joihinkin asioihin, voit elää hetken niitä tiedostaaksesi mitä niissä haluat muuttaa ja siirtyä haaveilemaan paremmasta, tehdä nykyhetkessä töitä saavuttaaksesi haaveesi.

Menneisyys, tulevaisuus ja nykyhetki ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa. Ihan älyttömän tärkeä juttu on olla ottamatta stressiä siitä, kykeneekö elämään riittävästi nykyhetkessä. Se on enemmän kuin luonnollista, että ajatukset rullaavat näiden kaikkien kolmen ajan välillä. Jos huomaat olevasi jumissa menneisyydessäsi tai ainoastaan haaveilet tulevasta - pohdi mitä asioita sinun tulisi työstää päästäksesi seikkailemaan näiden kolmen ajan käsitteen välillä. Onko syynä tyytymättömyytesi nykyhetkeen?

Itse vaihtaisin sanonnan ''elä hetkessä'' sanoihin ''elä ajoissa'' - saadaan sille tällainen monta tarkoittava merkitys ;) Kuka hoksaa?

Kommentit

Suositut tekstit