Ruokatrendit ennen ja nyt

Terkkuja täältä muuttorumban keskeltä! Somen ja siten myös täällä blogin puolella olen viettänyt kevyttä hiljaiseloa yrittäen samalla käydä läpi tämän reilun kokoisen kaksioni tavaroita, jotta mahtuisin tulevaan pikkiriikkiseen yksiööni. Vaihto yksiöön tuo tullessaan monia elämää helpottavia tekijöitä ja vaikka urakka tavaroiden kanssa onkin tuntunut suurin piirtein siltä, että voisin repiä pari hiusta päästäni, niin aivan älyttömän puhdistavaa ollut päästä eroon ylimääräisestä tavarasta. Voin muuton jälkeen näpsytellä teille aiheesta ihan oman postauksensa, mutta tässä muuttokuorman keskellä vedellessäni nopeaksi välipalaksi hapankaalia ja tölkitettyä luonnonkalaa sain inspiraation kirjoitella teille tänään ruokatrendeistä.

Ruokatrendejä on varmasti ollut jo kauan ennen kuin omat mielikuvani aiheesta ovat syntyneet ja toki muutenkin katselen asiaa omien urheilija-eko-hyvinvointi -linssieni läpi. Ensimmäiset muistikuvani varsinaisista boomeista sijoittuvat reilu viiden vuoden taakse: ananas-raejuusto- ja maitorahka-aikakauteen. Erilaiset light-tuotteet olivat kovasti esillä maidoista ja mehukeitoista aina limuihin asti. Proteiiniboomi toi markkinoille laajan valikoiman patukoita, rahkoja, vanukkaita - oikeastaan lähes kaikkeen tunnuttiin lisäävän proteiinia. Hiljalleen proteiinien syynäyksestä siirryttiin tarkastelemaan rasvoja ja markkinoille hivuttautui mm.levitteitä, joihin oli lisätty oliiviöljyä - ahkerimmat tekivät omat voi-oliiviöljy -levitteensä alusta alkaen itse. Yksittäisistä suuren suosion saaneista tuotteista ja ruoista mieleeni tulee lehtikaalisipsit, raakasuklaa, chiavanukkaat, tuorepuurot, maapähkinävoi, kookosvesi ja kombucha.

Ruokavaliotrendejä aivan lähivuosina on ollut aikamoinen kirjo. Gluteenittomasta ruokavaliosta tuli monelle ei-keliaakikolle arkipäivää ja monen vegaaniseen ruokavalioon siirtyminen pakotti tuottajat vastaamaan kysyntään. Karppaus vaihtui ketogeeniseen ruokavalioon ja paastoaminen on nostanut aika-ajoittain päätään mm. 8/16 ja 24h muodoissa. Lähiruoan suosio tuntuu puolestaan jatkavan tasaista kasvuaan.

Tällä hetkellä erityisesti pinnalla ekologisen ruoan lisäksi tuntuu olevan suoliston hyvinvointiin vaikuttavat tuotteet. Nämä kaksi yhdistin itsekin tänään tuossa välipalassani: fermentoitu luomuhapankaali Nordkrautilta ja uutena tulokkaana luonnonkalaa Nurmeksesta korvaamaan perinteisen tonnikalan. Hapankaalin bongasin viikonloppuna Vegemessuilta ja kyseistä tuotetta voin ehdottomasti hehkuttaa makunsa ja koostumuksensa puolesta! Samoilta messuilta nappasin mukaani myös omaa lemppari kombuchaa The Good Guys Kombuchalta - erityisesti inkivääristä versiota suosittelen maistamaan. Tähän väliin kommentti, että kyseisten tuotteiden tarjoajien kanssa en toistaiseksi tee yhteistyötä, eli hehkutus tulee puhtaasti vain viimeaikaisista kokemuksista.

 


Kuten saatat huomata, niin ruokatrendejä on tullut ja mennyt, mutta joitakin myös jäänyt. Erityisesti kiinnitän huomiota trendeihin mitkä ovat tasaisen varmasti nostaneet suosiotaan. Luomu, lähiruoka ja eettisyys. Ihmisten tietoisuus ja tiedonjano ovat lisääntyneet ja on todella upeaa huomata, kuinka yksittäiset ihmiset ymmärtävät oman vaikutuksensa markkinoilla oleviin tuotteisiin. Itselleni tärkeimmät seikat ruokavaliossani ovat monipuolisuus, mahdollisimmat vähän käsitellyt tuotteet, kehon kuuntelu ja ekologiset valinnat niin satokausia, kuin pakkausmateriaalejakin ajatellen. Koska kaikessa ei tarvitse olla heti alkuun kympintyttö/-poika, keinoksi parantaa ostoskorisi sisältöä suosittelisin lähtemään liikkeelle omien arvojesi ja toiveittesi tunnistamisesta. Voit valita esimerkiksi seuraavista kolme itsellesi tärkeintä ominaisuutta:

- Nopeus / helppous
- Luomu
- Lähiruoka
- Enemmän kasviksia
- Monipuolinen ruokavalio
- Vähemmän prosessoitua ruokaa
- Ruoan hinta
- Erityisruokavalio
- Ruoan laatu
- Ruoan pakkausmateriaalit

Tämän jälkeen voit pohtia miten saisit nämä kolme ominaisuutta yhdistettyä ja voisitko nostaa kyseisten ominaisuuksien tasoa. Esimerkiksi jos valitsit ''nopeus / helppous'' -kriteerin, voisitko esimerkiksi siirtyä ''food preppaukseen'' ja pakastaa aterioita valmiiksi, jolloin joudut silloin tällöin käyttämään ruoan laittoon enemmän aikaa, mutta saisit ruokavaliostasi mahdollisesti monipuolisemman.Oma seuraava ekotekoni ruoan suhteen tulee olemaan visiitti Suomen ensimmäisessä Zero Waste kaupassa Unikt Marktissa. Huhujen mukaan matkaan saa napata omat purkit ja täyttää niitä sielua hivelevillä tuotteilla. Katsotaan pitääkö huhu paikkansa. Ihanaa viikkoa teille!

Kommentit

Suositut tekstit