Roosa nauha -päivä, päivä labrassa.

Tänään 12.10.2018 vietetään Syöpäsäätiön Roosa nauha -päivää. Syöpäsäätiö kerää varoja tukeakseen mm.syöpätutkimusta pääpainonaan rintasyöpä ja muut naisten syövät.



Jos ajattelen aikaa ennen kuin itse astuin tutkimuspuolelle rintasyövän maailmaan, ajatukseni olivat varmasti monelle tuttuja, mitä rintasyöpään tulee. Rintasyöpä on yksi yleisimmistä syövistä Suomessa ja ehkäpä tästä syystä kyseinen syöpä tuntuu varsin arkiselta ja helposti parannettavalta. Vaikka eloonjäämisprosentti onkin kohtuullisen korkea, on hyvä muistaa että syövän uusiutuminen ei ole tavatonta ja eristyisesti etäpesäkkeiden avulla levinnyt rintasyöpä on toistaiseksi parantumaton. Tämän asian muuttamiseen tarvitaan tutkimusta. Mutta millaista se tutkimus sitten on? Tänään nappaan teidät päiväksi mun mukaan tutkimusmatkalle.


Kaikki alkaa soluista, joita voidaan saada esimerkiksi kudospaloista. Näitä kudospalanäytteitä saadaan potilailta ketkä ovat antaneet suostumuksensa heidän kudoksensa käyttöön tutkimuksessa. Potilaiden yksityisyys on suojattu ja tästä syystä kukaan meistä ei tiedä potilaan henkilöllisyyttä, mutta tälle anonyymille potilaalle me olemme erittäin kiitollisia. Tutkimus saa alkunsa.

Soluja kasvatellaan niille optimoiduissa olosuhteissa ja riippuen tutkimuksesta, erilaisia kasvuun vaikuttavia tekijöitä voidaan vaihdella. Soluille voidaan esimerkiksi antaa jotakin lääkettä ja katsoa miten se vaikuttaa. Nämä soluviljelmät voidaan lopulta kerätä ja lähteä tutkimaan tarkemmin mitä niissä soluissa oikein sitten tapahtuu. Yksi tapa on eristää soluista proteiineja ja tutkia niitä erilaisten vasta-aineiden avulla. Soluja voidaan myös tarkastella mikroskooppien avulla ja tehdä tätä kautta tärkeitä havaintoja. Kaikkien tulosten avulla pyritään ymmärtämään syövän toimintaa ja löytämään keinoja sen nujertamiseen.




Tutkijat tekevät valtavasti taustatyötä lukemalla julkaisuja ja etsimällä tietoa aiheen ympäriltä, jonka avulla he luovat hypoteeseja eli ikäänkuin olettamuksia siitä miksi jokin asia voisi olla niinkuin se on. Hypoteeseja lähdetään testaamaan laboratorion puolella ja usein tiedon hankkimista sekä käytännön kokeita tehdään rintarinnan. 

Tutkimusmaailma on pitkäjänteisyyttä ja luovuutta vaativaa. Joskus asioita joudutaan toistamaan useita kertoja ja aina kaikki hypoteesit eivät osu täysin kohdilleen. Kuitenkin jokainen tulos on tulos ja auttaa kohti voittoa. Ainoaa voittoa mitä tutkimusmaailmassa tavoitellaan. Syövän voittamista (tietenkin tässä tutkimuksessa). Ja hitto vie sitä fiilistä kun kovan puurtamisen jälkeen löytyy ratkaisu!


Lisää tietoa rintasyövästä voi kurkata esimerkiksi täältä. Bongasin myös että Roosa nauha -keräykseen voi osallistua vaikka perustamalla oman keräyksen tai sitten lahjoittamalla jo olemassa olevaan pottiin - mukana on aikamoinen määrä yrityksiä, tiimejä ja ihan yksityisiäkin henkilöitä (Roosa nauha -keräys). 

Ihan tähän loppuun haluan lähettää voimahalauksen teille kaikille ketkä taistelette syöpää vastaan erittäin läheltä. Älkää lopettako taistelua - taistellaan yhdessä <3.




Kommentit

Suositut tekstit