Meal prep, arjen ajansäästäjä

Siis arvatkaa kuinka monta kymmentä kertaa on tullut ajateltua, että kuinka kätsää olisi jos jaksaisi viikonloppuna väsätä koko viikon ruuat. Ja arvatkaa kuinka monta kymmentä eri tekosyytä on tullut keksittyä asian välttelemiseksi. Aina on jotakin muuta kivempaa tekemistä ja kun kaikki pitäisi tiskata sitten käsin ja eihän se nyt niin paljon arkea helpota. Olen kokeillut meal preppausta joskus back in the days, mutta olen tehnyt sen yhden oleellisen virheen. Olen kokannut noin kolmeksi päiväksi eteenpäin, jolloin siinä keskiviikon hujakoilla on pitänyt kaivaa kattilat ja paistolastat uudelleen esiin. Siinä illalla duunien ja treenien jälkeen kokkaillessa seuraavaksi kolmeksi päiväksi on tullut kirjottua koko preppaus pohjamutiin. Viime viikon sunnuntaina asiaan tehtiin muutos. Ja voi elämä kun se arki rullasi ihanasti!

Erityisesti fitnesspiireissä meal preappailu on ollut esillä jo vuosia, mutta väitän että ihan ilman sitä salielämääkin ruoan etukäteen valmistaminen helpottaa arkea ihan älyttömästi. Käytännössä ruokien valmistamiseen omalla kohdallani hujahtaa sunnuntai-iltaisin reilu pari tuntia, joka viidelle päivälle jaettuna ei ole juuri mitään. Valmistan kutakin arkipäivää kohden yhden lämpimän aterian - käytännössä valmistan kaksi ateriakokonaisuutta, joita vuorottelen joka toinen päivä. Yleensä ruokaa riittää myös lauantaille, mutta viikonloppuisin ruuanlaitolle on sen verran enemmän aikaa, että on kiva syödä vähän jotain erilaista. Aterioista kolme jätän jääkaappiin ja muutaman pakastan, jotka sitten otan loppuviikosta sulamaan - yleensä edellisiltana. Syön toki myös kotiin päästyäni, mutta kellon ollessa jo ihan älyttömästi liikaa, saatan paistaa munakasta tai jotain muuta vastaavaa, jota ei tarvitse paria minuuttia enempää valmistaa.


Tänään päästiin toisen kerran meal preppauksen makuun ja ihan pakko jakaa teille parhaita tipsejä mitä tässä parissa kerrassa on huomannut. Omat suosikki hiilarien lähteet ovat bataatti, riisi ja parsa- sekä kukkakaali. Lisäksi tulee pyöriteltyä erilaisia papuja ja kikherneitä mukana. Nyt pakkasesta löytyykin erilaisia hiilaribokseja: pinaattiperunamuusia, kanelisia bataattilohkoja, kukka-parsakaali seosta ja riisikanamunapaistosta. Protskuboksit ovat siinä vieressä sulassa sovussa - kanaa ja kalaa erilaisilla mausteilla tai kastikkeilla. Tämän hetken hitit omassa kettiössäni ovat: currybroiler, pestobroiler ja ricotta-pinaatti-sei. Nyt voi vähän mieliteon mukaan napata molempia bokseja yhden sulamaan.Viime viikolla pääsin ihanan kookoskanan makuun. Kattilaan änkästiin superisti vettä ja kookosmaitoa, currya, chiliä, paprikaa, sipulia, herkkusieniä ja kanaa. Lientä jäi puolikattilaa pakkaseen ja tänään pääsin hyötykäyttämään sen uudelleen. Tätä kikkaa tulen kyllä käyttämään jatkossakin - ei tarvinnut kuin lisätä hiukan eri kasviksia ja kanaa kattilaan saadakseen vähän niinkuin uuden ruuan. 

Oli muuten tiskivuori ihan valtava ja pakasterasioita tulee kertymään viikon mittaan kiitettävä määrä, mutta on se sen arvoista - nyt kerkiää arkenakin nauttia illoista.

Kommentit

Suositut tekstit